Mariënvelde (GD)

Inrichting afgerond: 2023

Midden in het agrarische landschap, is hier op deze plek voorheen landbouwgrond nieuwe natuur gerealiseerd. Een klein beetje natuur dat een groot verschil maakt.

Historisch gezien kent dit gebied een kleinschalig landschap waarbij houtwallen, houtsingels en (knot)bomenrijen het beeld langs de wegen en kavelgrenzen bepalen. Het Gelders Natuurnetwerk wil het Achterhoeks Kampenlandschap versterken en zet in op de ontwikkeling van een landschap voor reptielen en amfibieën. Daarom is ervoor gekozen om op deze plek het landschap zo in te richten dat de boomkikker zich thuis voelt.

Doordat dit stukje natuur geschikt is gemaakt voor de boomkikker kan deze zich mogelijk verder gaan uitbreiden in de Achterhoek. Onze wens is dan ook dat er een poel komt. Er zijn al veel braamstruiken aangeplant, de boomkikker heeft namelijk een voorkeur voor deze plant. Verder zijn er meidoorns, sleedoorns en hondsrozen aangeplant omdat deze soorten van oudsher thuishoren in de Achterhoek. Zo wordt er een klein stukje agrarische natuur gerealiseerd.

Door voor deze soorten te kiezen is er een groot deel van het jaar voedsel beschikbaar voor insecten door de verschillende bloeitijden van deze soorten. Sleedoorn bloeit namelijk in maart en april, meidoorn in mei en juni, hondsroos in juni en juli en braam van mei tot augustus.

 

Over dit project

Waar:
Mariënvelde
Geopend
Verwacht 2022/2023
Hectare:
2,3
Mede mogelijk gemaakt door:
Mensen die zich verbonden voelen met natuurbegraafplaats Heidepol

© Stichting Nieuwe Natuur - Alle rechten voorbehouden | Privacy